Skip to the content

Hvad bruger vi tropisk træ til i Danmark?

Skærebrætter kan være lavet af tropisk træ. Tropisk træ er robust og har en lang holdbarhed og egner sig derfor godt til fx et skærebræt, der skal kunne tåle lidt af hvert.

Vi importerer meget uforarbejdet træ

Skærebrættet på billedet er fremstillet hos kooperativet COATLAHL, som ligger i Honduras, og er kun en forsvindende lille del af den danske import af tropisk træ.

Typisk importerer vi slet ikke færdige varer. Over halvdelen af vores import er stort set uforarbejdet tropisk træ såsom hele stammer, opsavet træ, brædder, krydsfinér og laminerede plader.

Det giver arbejdspladser i Danmark, men ikke i de fattige, tropiske lande.

Hvad bruger vi tropisk træ til?

Du kender måske nogen, der har havemøbler, et trægulv eller har fået nye vinduer af tropisk træ? Det er typisk her, vi bruger tropisk træ i vores hjem.

Tropisk træ bliver dog også brugt en lang række steder, hvor vi ikke tænker over det. Det bliver blandt andet brugt til havnebyggeri og som skibsdæk, hvor træet skal kunne tåle saltvand.

Tropisk træ bliver også brugt til stolper, der skal i jorden. Men den største import af tropisk træ er i form af krydsfinér, som bliver brugt til borde, hylder, gulve, husbyggeri og meget mere.

Hvor meget ulovligt tropisk træ importerer Danmark?

Der findes ingen statistik for, hvor stor en del af den danske import, der er fra tropiske skove med bæredygtig skovdrift.

Miljøorganisationen Verdens Skove skønner, at lidt over 50 procent af det tropiske træ, der kommer ind i Danmark, er ulovligt. En del af grunden kan være, at det er svært at få skoven FSC-mærket.

Spørgsmål til teksten

  • Har du eller dine forældre købt noget lavet af tropisk træ? Hvorfor har I valgt tropisk træ frem for noget andet? Var det FSC-mærket?
  • Hvorfor tror du, at så meget tropisk træ bliver solgt ulovligt?