Skip to the content

Regnskoven er truet

I Honduras er der ikke nok kontrol med fældning af skoven. Man regner med, at 80 procent af træet fra Honduras bliver fældet og solgt ulovligt.

Regnskoven er tropernes grønne guld

Regnskoven omtales af og til som 'tropernes grønne guld' på grund af det værdifulde træ i skoven. Det tropiske træ er i dag så efterspurgt, at der er ryddet mere regnskov end nogensinde før.

Tropisk træ og varer lavet af tropisk træ kan godt sælges for en god pris i danske butikker, men pengene ender ofte hos store tømmerfirmaer i Honduras og ikke hos skovarbejderne.

I Honduras er der nemlig ikke nok kontrol med fældning af skoven. Man regner med, at 80 procent af træet fra Honduras er illegalt. Det vil sige, at det bliver fældet og solgt ulovligt. 

Hvad sker der, når skoven fældes ulovligt eller brændes af?

Når man fælder så meget træ, fører det også til stort tab af biodiversitet.

Biodiversitet fortæller noget om mængden af forskellige dyr og planter. Regnskoven har en stor biodiversitet. Det betyder, at der lever rigtig mange forskellige dyr og plantearter i regnskoven.

Men det er ikke kun dyr og planter, det går ud over.

Honduras taber mange penge på alt det træ, som bliver fældet ulovligt. Penge som de kunne have brugt til for eksempel skoler eller lægehuse.

Skoven bliver brændt af og brugt til landbrug

I Honduras bliver regnskoven ikke kun fældet – lovligt eller ulovligt. Den bliver mange steder også brændt af. 

Omkring halvdelen af Honduras’ befolkning bor i land- og skovområder, og de fleste af dem er meget fattige.

Størstedelen af landbruget i skovområderne er dyrket med svedjebrug. Svedjebrug betyder, at man brænder skovområder af og derefter bruger jorden til landbrug.

Afbrænding af skov har betydning for drikkevandet

På markerne bliver der ofte dyrket soyaplanter og palmer til udvinding af palmeolie. Jorden bliver dog hurtigt fattig på næringsstoffer, da afgrøderne udpiner jorden yderligere. Jorden får ingen hvile og bliver mindre og mindre frugtbar.

Derfor må landsbygrupper hele tiden finde nye jordområder til deres landbrug. De flytter til nye områder, rydder nye skove og begynder forfra igen.

Afbrænding af skoven har også betydning for drikkevandet. Træer, buske og planter i skoven er nemlig med til at holde på vandet, lede vandet gennem vandløb i skoven og rense vandet.

Spørgsmål til teksten

  • Hvorfor tror du, at cirka 80 procent af træet bliver fældet og solgt ulovligt?
  • Hvordan har regnskoven så høj en biodiversitet? Hvorfor gælder det ikke en dansk bøgeskov?
  • Hvorfor kaldes regnskoven nogle gange for 'tropernes grønne guld'?
  • Hvorfor er det ikke en god idé at dyrke landbrug med svedjebrug? Hvad kunne man gøre i stedet?