Skip to the content

Kom med på FSC-jagt

I butikkerne på Strøget i Aarhus var der masser af træting til køkkenet. Flere af tingene i flot, mørkt tropisk træ. Men de 4 unge kunne ikke finde ét eneste FSC-mærke. Tror du stadig, at det er sådan?

Kan man finde FSC på butikkernes hylder?

Hvad nu hvis man gerne vil købe sine køkkenting i træ? Og man godt kan lide tropisk træ, fordi det er lidt flottere. Men man vil også gerne sikre sig, at det ikke er ulovligt fældet regnskovstræ.

Og så vil man gerne vide lidt om, hvor træet kommer fra, og man vil gerne sikre sig, at de skovarbejdere, der har lavet produkterne, har fået en ordentlig løn.

Kan man så bare gå ind i en hvilken som helst forretning og tage en skål ned fra hylden med FSC-mærket, du kan se nedenfor?

4 unge – Rasmus, Signe, Kristian og Julie fra UngeHjem-Efterskolen i Aarhus – tog bussen ind til byen en onsdag eftermiddag for at tjekke, om det var et helt umuligt projekt.

Sted 1: Centeret

Og hvor går man hen og køber FSC-mærkede varer, når man bor tæt på Aarhus?

De 4 FSC-jægere startede i et af byens store centre. Her ligger der blandt andet en dagligvarebutik ejet af en koncern, som har besluttet, at alle deres trævarer inden for havemøbler og køkken skal være FSC-mærkede.

Så dér kunne de 4 se et eksempel på, hvad de skulle på jagt efter i de øvrige butikker. Derefter gik turen rundt i centret, hvor de gik på FSC-jagt i 2 butikker.

Resultat: Adskillige varer i tropisk træ: Skærebræt, brødkurv, peberkværn og meget mere. Men ingen FSC-mærker!

Sted 2: Gågaden

Så gik turen ned ad gågaden. Her prøvede de i et stormagasin, 2 isenkræmmere og i et stort boligvarehus. Til sidst prøvede de i endnu et stormagasin.

Alle steder var resultatet det samme. Masser af træting til køkkenet. Og flere af tingene i flot, mørkt tropisk træ. Men ikke et eneste FSC-mærke.

Konklusionen blev, at hvis man nu gerne ville købe FSC-produkter i de butikker, hvor man normalt ville købe en ting som et skærebræt, en frugtskål eller en brødbakke, så blev man skuffet.

De 4 unge fik ingen hjælp af ekspedienten

Det er ret simpelt at afgøre, om en vare er af FSC-træ. Det fandt de 4 ud af, inden jagten gik i gang. 

Kristian prøvede alligevel at spørge en ekspedient i en af forretningerne, for det kunne jo være, der var hjælp at hente:

”Har I nogle trævarer, der er FSC-mærkede?” spurgte Kristian.

Der var stille et par sekunder, før ekspedienten lidt tvivlende svarede:

”Det ved jeg ikke. Det skal stå på det.”

Og det gjorde mærket ikke.

"Det er egentlig ret dårligt!"

Rasmus, Signe, Julie og Kristian var ikke sikre på, at de selv ville købe FSC-mærkede varer, men de var ikke tilfredse med, at man faktisk slet ikke har muligheden for det i de store, landsdækkende kæder, der forhandler ting til boligen.

”Det er egentlig ret dårligt,” konstaterede Kristian, da vi havde været i den 7. og sidste forretning.

De fandt nemlig ikke en eneste FSC-trævare.

”Det er jo de samme varer, de har alle steder,” konstaterede Signe skuffet.

Kan kendte gøre FSC populært?

Efter den oplevelse blev de fire enige om, at det er markedsføringen, den er gal med, når ikke engang ekspedienten i forretningen egentlig ved, hvad det er.

”De skal da bare have nogle kendte til at sige, at de køber FSC, så skal det nok komme,” mente de.

Sted 3: Parken

Alligevel er det ikke helt sandt, at de fire ikke fandt noget FSC-mærket træ i Aarhus. Det var bare ikke i butikkerne, de havde heldet med sig.

Turen sluttede med et hvil ved åen i Mølleparken. Her har Aarhus Kommune lavet et flot område. Og helt nede ved åen har man bygget en trappe, hvor århusianere og turister kan nyde solen om sommeren.

Træet, man har brugt til trappen, er FSC-mærket. 

Spørgsmål til teksten

  • Hvorfor tror du, at det er så svært at finde tropisk træ-varer med FSC-mærke på?
  • Vil du købe FSC-mærkede varer? Hvorfor? Hvorfor ikke?
  • Har du andre idéer til, hvordan man kan få folk til at købe flere FSC-mærkede varer?