Skip to the content

Hvad fortæller FSC-mærket?

Skærebrætter og andre trævarer kan have FSC-mærket. FSC-ordningen handler bl.a. om, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

Hvad er FSC en garanti for?

FSC-mærket er en garanti for, at træ og papir med dette mærke på stammer fra skovbrug, der er forvaltet bæredygtigt. 

Bag FSC-mærket ligger FSC-ordningen. Ordningen handler om, at regnskoven anvendes på en måde, så den ikke lider unødvendig skade.

Ordningen handler om, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere (genskabe), og at de mennesker, der bor og arbejder i regnskoven, lever under ordentlige forhold og får en rimelig løn.

I 2013 var 12 procent af alle de tropiske skove FSC-mærkede. FSC er derfor verdens hurtigst voksende mærkeordning, selvom det kræver et stort arbejde at få skoven FSC-mærket.

Hvad synes du er vigtigst? Regnskoven eller de mennesker, der bor i den? Det er svært at svare på, og i virkeligheden hænger det også sammen.

Tjek FSC's 10 principper på nettet

FSC har 10 principper, der er en slags grundlov. Ud fra de principper kan FSC-grupperne i hvert land lave helt nøjagtige krav, som passer bedst muligt til de lokale forhold.

Hvis de lokale skovarbejdere oplever, at de får en god løn og ordentlige arbejdsforhold, hvis de bruger regnskoven ansvarligt, dvs. bæredygtigt, ja så sikrer man regnskoven bedre.

Men hvis de ikke kan afsætte de varer, de har forarbejdet på ansvarlig vis, men kun de billigere produkter af træ, som de har fældet ulovligt og solgt meget billigt til mellemhandlere, så har de ikke mulighed for eller overskud til at bekymre sig om regnskoven.  

Spørgsmål til teksten

  • Hvad fortæller FSC-mærket dig som forbruger?
  • Hvordan er FSC-ordningen til gavn for de mennesker, der bor i regnskoven?
  • Hvilke 10 principper består FSC-grundloven af?